Butlletí núm. 20 - Desembre 2012

Actualitat

El Butlletí Digital passa a les xarxes socials

Fruit de la importància i del pes creixent de les xarxes socials com a canals d’informació i de relació, hem decidit que aquesta sigui la darrera edició del Butlletí Digital de Crisi de la Creu Roja que rebreu al vostre correu electrònic.

Amb gairebé tres anys i mig de vida i una vintena de números publicats, aquest butlletí digital es transforma i es recicla per oferir noves fórmules de difusió de la tasca humanitària que duu a terme  la institució que passen per afavorir la participació ciutadana, la difusió continuada i reforçar l’audiovisual.

Heu tingut al vostre abast informació de primera mà – i a partir d’ara seguireu tenint-la, però al 2.0- de tots els projectes d’ajuda humanitària que la Creu Roja ha desenvolupat en els darrers quatre anys i us hem mostrat, a través d’històries de vida dels nostres usuaris i usuàries, tota la repercussió que la crisi està tenint entre els col·lectius que atenem.

A través de les entrevistes realitzades a diferents personalitats externes de l’àmbit social, cultural i polític hem intentat mostrar punts de vista i opinions diverses per ajudar a enriquir els continguts de cada número.

Confiem que seguireu gaudint de la lectura i de la visualització de vídeos a les xarxes socials. Moltes gràcies per seguir-nos i fins ara!

Àmbit de Comunicació i Imatge

20è aniversari de la Campanya de joguines de Creu Roja Joventut!

Aquest any se celebra el 20è aniversari de la Campanya de Joguines que organitza anualment Creu Roja Joventut per a que cap nen i nena es quedi sense una joguina per a les festes nadalenques i la celebració del dia de Reis.

Aquest any es preveu repartir joguines a prop de 20.000 nens i nenes de 309 municipis catalans, amb l’ajut d'un equip de voluntariat de 1.200 persones de la institució humanitària que participen en aquesta edició.

Per donar alguna joguina, es pot consultar el punt de recollida de l'entitat més proper al vostre domicili a través de la web específica d'aquesta campanya de CRJ: www.lajoguinaeducativa.org

Fent click aquí, es pot veure l’espot publicitari que s’ha fet per a l'ocasió!
 

GSAM: Suport psicològic per a aturats de llarga durada

A partir de les dades estretes del 2n estudi de l'Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja, on un 55% dels aturats de llarga durada pateixen problemes psicològics, l'Assemblea comarcal de l'Alt Penedès va crear els Grups d'Ajuda Mútua per donar aquesta cobertura a aquestes persones. Reforçar i potenciar l'autoestima i sobretot crear un bon ambient de grup i sentiment de pertanyença són els pilars d'aquest projecte.

 

Millorant el benestar de les persones grans

La Isabel Aceituno, veïna de Caldes de Montbui, és una de les més de 1000 persones usuàries dels Kits de Suport Social per a la gent gran que la Creu Roja reparteix a persones de més de 65 anys en risc d’exclusió social a Catalunya, des de l’any 2011. Aquests kits, que inclouen productes alimentaris, d'higiene personal i bucodental i d'higiene de la llar, tenen com a objectiu garantir les necessitats alimentàries, higièniques i de consum bàsic a les persones que els reben, com ara la Isabel. Ella és receptora dels kits des del mes d’octubre, quan el servei sanitari del seu municipi va contactar amb la Creu Roja davant de la seva situació de vulnerabilitat social.

“Em vaig posar tan contenta quan vaig rebre els Kits de Suport Social que em saltaven les llàgrimes. Jo no havia vist això mai a la meva vida”, afirma la Isabel. Amb la seva pensió no contributiva de 300 euros mensuals i sense suport econòmic familiar, ella no podia fer front a totes les despeses i estava deixant de banda la seva alimentació. “Abans de rebre els kits de la Creu Roja, gairebé no menjava perquè no ho podia pagar i ara m’alimento millor”, comenta la usuària.

La gent gran és un dels col·lectius que s’està veient més afectat per la situació socioeconòmica actual, tal com reflecteix l’estudi L’impacte de la crisi en les persones grans de l’Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja (Juliol 2012). Aquest estudi revela que el 68% dels usuaris dels programes de gent gran a Catalunya han vist disminuir els seus ingressos en els darrers dos anys i també la seva capacitat d’estalvi per l’encariment dels productes de consum.

Davant d’aquesta situació de creixent risc de vulnerabilitat social en aquest col·lectiu, la Creu Roja va posar en marxa el darrer any, dins del projecte anomenat VBellesa Activa, aquest repartiment de Kits de suport social per tal de garantir el benestar i alleugerir la situació econòmica a aquestes persones grans en perill d’exclusió com la Isabel.

“El menjar fa molta falta però també els productes de neteja són molt necessaris. Jo la meitat dels productes no els comprava perquè no arribava i la veritat és que amb aquest kit em vaig posar igual de contenta que amb el menjar” - assegura aquesta usuària de Caldes de Montbui.Nous kits, més benestar

Aquest mes de novembre, la Isabel i la resta d’usuaris dels Kits de suport social han rebut la primera comanda del nou format renovat de kits, més adequats a les demandes dels beneficiaris del programa de Gent Gran però mantenien la seva finalitat de cobrir les seves necessitats essencials.

“Aquest últim lliurament portava més varietat i quantitat de menjar i la veritat és que és un lot molt complert” - declara la Isabel. La nova comanda de kits cobrirà els dos últims mesos el Kit d’Aliments de 2012 i l’últim trimestre dels Kits d’Higiene Bucodental, el Kit de Higiene Personal, el Kit de Neteja de la Llar del mateix any i, a més, inclourà el Kit de Nadal. Aquest kit, d’un únic lliurament a l'any, inclou torró de xixona i de xocolata cruixent, figuretes de massapà, un paquet de confits, neules i una caixa de polvorons d’ametlla.

Els nous kits s’han dissenyat gràcies a les valoracions de més de 500 persones usuàries del servei i inclouen ara, com a novetat, més quantitat de productes alimentaris i nous aliments però també nous productes de neteja de la llar. D’altra banda, els productes d’higiene personal s’han integrat en un nou kit específic de lliurament trimestral, més ajustat a les necessitats dels seus beneficiaris.

Cada cop més a prop de les persones

El lliurament dels Kits de Suport Social va a càrrec del voluntariat de proximitat del territori, que aprofita l’ocasió per fer seguiment de la situació del beneficiaris i de la idoneïtat de l’ajuda. “L’Emilio és molt agradable. Sempre que ve em pregunta com estic i es queda una estoneta xerrant amb mi”, afirma la Isabel. L’Emilio és el voluntari encarregat del lliurament dels kits a l'assemblea de la Creu Roja a Caldes de Montbui-Palau Solità i Plegamans-Sant Feliu de Codines, que visita la Isabel un cop al mes. A més, ella també compta amb la visita gairebé diària de la Maria Carmen Maíllo, la voluntària de proximitat que ja s’ha convertit en una amiga per a ella, malgrat que es coneixen des de fa només un mes.

La Maria Carmen viu a prop de la Isabel i s’encarrega d’acompanyar-la quan ha de sortir al carrer i també de fer-li un seguiment. “La Isabel té el meu telèfon i sap que si necessita qualsevol cosa em pot trucar” - diu la voluntària. A més, habitualment ella li porta menjar calent i fruita perquè sap que la Isabel ho agraeix molt. “Jo cuino per a mi, per al meu fill i per a la Isabel. No em costa res porta-li una ració del que cuino i ella ho agraeix molt ja que no pot posar en marxa els fogons perquè gasten molta llum” - sosté la Maria Carmen. 

Aquest projecte de Kits de Suport Social del qual n’és usuària la Isabel va sorgir de l’experiència que la Creu Roja té en el repartiment d'ajuda en el panorama internacional. L’entitat humanitària va aprofitar aquesta experiència global per portar-la a l'àmbit local i poder arribar així a aquestes persones majors en risc de vulnerabilitat. 

El mes que ve, la Isabel i les més de 1.000 persones usuàries d’aquest servei tornaran a rebre els seus kits de suport Social de la mà del voluntariat de proximitat, com són l’Emilio i la Maria Carmen, contribuint a millorar el seu benestar amb aquests productes.

Persones sense sostre a Tarragona: assistència més enllà de l’alberg nocturn

Des de l'abril d'aquest any, cada diumenge, la Creu Roja a Tarragona surt al carrer per recórrer la ciutat i facilitar menjar, roba i suport a les persones sense llar que la necessiten. En Miguel viu en un quartet petit sense cap tipus de subministrament des de fa 5 o 6 anys. Quan es va quedar al carrer va decidir parlar amb l'església de la zona i li van cedir una sala a l'exterior de l'edifici. Allà es lleva i dorm, menja i rep les visites de la Creu Roja, que li porten menjar, mantes, aigua, roba i li fan un seguiment de salut i altres necessitats.

Com en el seu cas, la Creu Roja a Tarragona ha atès, des de principis de 2012, un centenar de persones, 80 de manera permanent i 20 que estaven de pas per la ciutat. Entre les 19 i les 22 h, cada diumenge, un grup de voluntariat format per sis persones surten amb dos vehicles a recórrer diferents rutes on saben que hi ha persones sense llar per atendre les seves necessitats.

Durant l'última operació Iglú, l'assemblea de la Creu Roja a Tarragona va constatar un augment de les persones sense sostre. A més, Tarragona no compta amb cap alberg per a les persones sense llar i, davant de les baixes temperatures, acudien al centre que l'entitat humanitària havia obert. "Del 2011 al 2012, l'augment es repetia per segona vegada consecutiva, i vam decidir fer alguna cosa més durant tot l'any" - explica Jaume Jiménez, voluntari del programa.

Dit i fet. Coordinats amb els Serveis Socials de Tarragona i el Programa per a Persones Sense Sostre de l'Ajuntament de  la ciutat, aquest equip format exclusivament per voluntariat va començar a recórrer la ciutat durant dues hores. "Al principi, no els veus, però amb el temps ja tens l'ull entrenat. En qualsevol racó pot viure algú que necessiti suport de la Creu Roja" - diu un voluntari.

Per zones i, segons les necessitats, cada diumenge fan una ruta diferent i atenen un per un i amb paciència a les persones que ja esperen la seva visita. Alguns tenen telèfon mòbil i poden contactar amb ells per saber on es troben, la resta és qüestió de sort i de previsió. "Ho fem de nit perquè així ens assegurem de trobar-los on normalment dormen", explica Jiménez. La ruta, de moment, s'ha allargat a tres hores per la quantitat de gent amb la qual han anat prenent contacte i el voluntari Jaume Jiménez no descarta ampliar-ho encara més", ja sigui en hores o en més dies. El que faci falta", puntualitza.

Adaptarse a les necessitats

El tipus de persona a qui atenen són principalment homes, "en un 90% llarg", i cap d'ells té una casa com a tal. El que els diferencia és on viuen, és a dir, si són persones sense llar o sense sostre. "Tenim persones que viuen en barraques sense cap tipus de subministrament, altres que ocupen cases -on tampoc tenen subministraments - i altres que simplement viuen al carrer i que solen pernoctar en portals i caixers" - explica el voluntari Omar Charif.

El programa, que porta uns 9 mesos en marxa, "està encara en procés de creació"- admet Jiménez. "Ens anem adaptant a les situacions que ens trobem, perquè cada persona és un món i per algunes necessitats no hi ha un protocol establert" - explica. És el cas de José, que viu en una barraca de fusta enmig del bosc als afores de Tarragona. Per arribar, la furgoneta de la Creu Roja ha de sortir de la carretera per un camí inhòspit i el voluntariat s'endinsa entre els pins.

José no podia cuinar el seu menjar i per evitar que, amb una foguera, es fes desaparèixer la seva caseta en el moment menys pensat, li van proporcionar un fogó de càmping. "Així, a més, podem proporcionar-li menjar cru com pasta o arròs i ell ja ho cuina" - explica la voluntària Maria. Quan arriba l'equip de la Creu Roja, José ja els espera, com la majoria de persones sense llar. "Jo em passo moltes hores aquí només només amb la ràdio i em menjo molt el cap. M'avorreixo molt. Així estic una mica millor", admet José.

Més enllà del menjar i les mantes

Com ell, el Florín també els espera. Afectat per una hèrnia inguinal, queda a l'espera de l'operació pertinent. La Creu Roja, a més de portar-li menjar i mantes, s'encarrega que rebi assistència mèdica i l'ajuda amb la paperassa de l'administració. De tant en tant, fa algun treball tallant llenya, però ara amb l'hèrnia només pot fer que esperar. Mentre ell no torni, en Carlos fa la seva feina de llenyataire esporàdic i està a l'espera de la resposta d'una entrevista per a un possible treball. El seguiment no es queda en un simple contacte. Cada persona sense sostre que rep asistència de la Creu Roja a Tarragona compta amb una fitxa personal con consten totes les seves dades, fins i tot la talla de roba per si necessiten peces noves. I el que els expliquen, com l'entrevista d'en Carlos, tambié ho posen per escrit. 

Ja durant els últims minuts de la sortida de diumenge, l'equip troba un home a un caixer que, malgrat el fred, no compta amb cap manta. Després de donar-li brou calent i unes mantes, decideixen parlar amb els Serveis Socials perquè, a causa de l'edat, estar al carrer l'afecta molt. "És molt dur, no tinc res de res. Moltes gràcies i perdoneu les molèsties" - s'acomiada José Luis dels voluntaris. "No sempre els tenim localitzats i de vegades trobem casos com aquest, que està molt desatès, però farem el màxim perquè millori la seva situació" - explica Maria. Després de tres llargues hores tornen a l'oficina i es reparteixen les tasques a realitzar durant la setmana: trucar al metge per Florín, l'assistent social per al José Luís ... I el següent diumenge tornaran.

Quilo a quilo

Sempre al peu del canó, el voluntariat de la Creu Roja està disposat a donar un cop de mà en aquelles accions que tenen com a objectiu ajudar les persones que més ho necessiten. Per això, la Creu Roja a Lleida ha col·laborat activament en l’anomenada “Operació a Quilo”, realitzada els dies 9 i 10 de novembre a l’hipermercat Carrefour de Lleida. En total, s’han recaptat més de 13 tones de productes que, després, el Banc dels Aliments - entitat organitzadora d’aquesta acció - distribuirà entre les famílies del municicpi que tenen dificultats econòmiques per poder comprar el menjar.

L’acció és senzilla: el voluntariat, ubicat a les entrades del supermercat, anima la clientela a col·laborar en la campanya i, en cas afirmatiu, els dóna un fulletó informatiu i una bossa de plàstic per a que hi posin els productes. Per cada quilo recollit, Carrefour es compromet a doblar el donatiu. D’aquesta forma, en tan sols dos dies, es van aconseguir més de 13 tones d’aliments de primera necessitat, molt variats: arròs, llet, pasta, galetes, oli, llegums secs i cuits, sucre, farina i aliments en conserves d’alta caducitat.

Aquests productes seran distribuïts pel Banc dels Aliments entre les entitats benèfiques que ajuden les persones o a les famílies que no tenen recursos. Segons Josep Maria Forné, president del Banc dels Aliments a Lleida, “el nombre de persones que necessiten ajuda alimentària s’ha doblat en els dos darrers anys com a conseqüència de la crisi econòmica. A més, el perfil d’aquestes persones s’ha ampliat a gent que fins ara era autosuficient”.

Aquesta mena de recaptes d’aliments tenen a Lleida força ressò entre la ciutadania, que acostuma a bolcar-se en aquest tipus d'accions. En aquesta ocasió,la ciutadania ha donat 6.604 quilos d'aliments, que doblarà Carrefour fins arribar a prop de 13 tones. 


“La gent reacciona bé i molts hi col·laboren”

En aquest sentit, una de les voluntàries de la Creu Roja participants en aquesta acció amb Carrefour, la Neus Beà, afirma que “la gent reacciona bé quan els expliquem la campanya i molts hi col·laboren”.

Segons la Neus, “molta gent no arriba a final de mes i si nosaltres podem ajudar-los, ho hem de fer”. Com anècdota va explicar que “alguns ens volen donar diners per la campanya, però no els acceptem i els diem que enlloc d’això, comprin algun aliment”. La Neus té clar que si la criden per una acció similar en el futur no dubtarà a participar-hi,  “encara que em fa una mica de vergonya demanar a la gent, però algú ho ha de fer, oi?”, reconeix aquesta voluntària.

Una altra voluntària, la Pilar Vinuesa, porta poc temps a la Creu Roja, però assegura que “la primera experiència en aquesta campanya és molt agradable”. També creu que la gent col·labora força en aquesta mena d’accions”.

La premissa del “ajuda’ns a ajudar”

L’essència d’aquest tipus d’accions de recapte d’aliments és la premissa del lema “ajuda’ns a ajudar”. Es tracta de demanar la col·laboració de la societat, “imprescindible per afrontar els moments delicats que estem passant”, explica Josep Maria Forné.  També afegeix: “la insuficiència de recursos públics per cobrir les necessitats que s’estan generant ens obliga, com a societat, a respondre de forma activa ajudant els més necessitats; en definitiva, a lluitar contra la fam d’aquí”- conclou.

Cal destacar que el voluntariat de la Creu Roja a Lleida col·labora també puntualment amb el Banc dels Aliments en els freqüents recaptes que es fan en diferents supermercats de la ciutat de Lleida. A més, la Creu Roja lidera a Lleida el Programa d’Aliments de la Unió Europea, que durant el mes de novembre ha iniciat la segona fase de repartiment d’aliments d’aquest any.

De l’emergència sanitària a l’emergència social

Des de ben jove, la Lourdes Tecchia està col·laborant amb la Creu Roja, ja que, amb només 15 anys, va entrar a formar part d’un grup de joves de l’entitat a Tàrrega. Primer en aquesta localitat i després a Lleida, la Lourdes, que actualment té 21 anys, ha participat sobretot en serveis preventius de socors i emergències, a més de col·laborar en el projecte d’infància hospitalitzada per amenitzar l’estada en centres hospitalaris dels nens i nenes que hi estan ingressats.

No va ser fins el 2010 que la Lourdes va decidir involucrar-se en projectes més adreçats a ajudar les persones amb dificultats socials i econòmiques i en resumeix així els motius: “Hi ha més necessitat que abans, perquè hi ha un volum major de gent que necessita ajuda”. A hores d’ara, aquesta voluntària segueix desenvolupant serveis preventius, però, gairebé cada setmana, participa en activitats socials com ara repartiments d’aliments o serveis de reforç escolar, a més de col·laborar amb la campanya de joguines durant el període nadalenc.

Creix prop del 29% el voluntariat social de la Creu Roja

Com la Lourdes, moltes persones s’han decidit a col·laborar voluntàriament en projectes socials davant de l’augment de persones que passen per dificultats socials i econòmiques en aquests moments. Tant és així que, durant el darrer any, han crescut un 28,58% les places d’acció voluntària dels programes d’intervenció social de la Creu Roja. Actualment, els projectes d’intervenció social de l’entitat compten amb 10.825 places d’acció voluntària, enfront de les 8.419 de fa un any.

El nombre de persones voluntàries no ha augmentat de forma equivalent – perquè hi ha voluntaris que desenvolupen més d’una activitat i ocupen més d’una plaça d’acció voluntària -, però està experimentat igualment una tendència a l’alça. Des de principis d’any, el voluntariat de l’entitat ha crescut en 729 persones arreu de Catalunya i ja suma 17.982 membres en tots els seus àmbits d’intervenció.

Molts dels nous voluntaris també estan col·laborant en els projectes que la Creu Roja ha reforçat o posat en marxa des que va començar la crisi, com ara repartiments d’aliments o productes de primera necessitat o projectes adreçats a combatre la pobresa entre la infància, un dels col·lectius prioritaris per a l’entitat en aquests moments. Des de principis d’any, la Creu Roja ha repartit lots amb productes bàsics a 207.263 persones, de les quals prop de 60.000 també són nens i nenes, a més d’iniciar dos nous projectes adreçats als més petits: un programa de distribució d’ajudes per a material i vestuari escolar i un altre per cobrir les quotes del menjador escolar.

Voluntariat de socors col·labora en l’atenció de persones sense sostre a Manresa
A més, aquest hivern, també és previst que la Creu Roja reforci les seves actuacions per combatre els efectes del fred entre els col·lectius més vulnerables com la gent gran o les persones sense sostre. Quan més baixen les temperatures, en molts municipis, la Creu Roja activa dispositius per rastrejar els carrers i derivar les persones sense sostre a albergs habilitats per acollir-los, o bé distribuir-los aigua, mantes i begudes calentes.

Ha estat a través de dispositius d’aquest tipus - que combinen elements d’atenció sanitària i social - que l’assemblea local de Manresa ha aconseguit vincular persones que tradicionalment col·laboraven amb serveis de socors a una activitat de caire més social. Aquest és el cas del Jordi Díaz, de 34 anys, i el Jordi Heras, de 33, voluntaris de l’assemblea de Manresa, que es van involucrar per primera vegada l’hivern passat en un recompte de persones sostre -en què es van comptabilitzar més d’un centenar de persones en aquesta situació- i en actuacions per pal·liar els efectes del fred entre aquest col·lectiu.

Jordi Díaz: “No pensava que hi hagués tanta gent sense sostre. Pensava que hi hauria crisi, però no pensava que hi hagués tanta”.

Tots dos van entrar a la Creu Roja pel seu interès en l’àmbit del socors i les emergències i, inicialment, van participar sobretot en serveis preventius. Però, davant de les creixents necessitats socials,  van decidir incorporar-se posteriorment al projecte de la Creu Roja per atendre les persones sense sostre de Manresa, un col·lectiu que també ha anat a l’alça darrerament. En aquest sentit, el Jordi Díaz, que és voluntari de la Creu Roja des de 2010, assegura: “No pensava que hi hagués tanta gent sense sostre. Pensava que hi hauria crisi, però no pensava que hi hagués tanta”.

Va ser justament l’impacte social de la crisi el que va portar al Jordi Heras a col·laborar en les tasques de seguiment de les persones sense sostre que l’assemblea de Manresa també realitza al llarg de tot l’any. Quatre mesos després d’incorporar-se com a voluntari de la Creu Roja a principis d’any, el Jordi va començar a elaborar informes sobre les persones identificades al carrer.

Segons la tècnica de la Creu Roja a Manresa, Alba Franch, les experiències d’aquests dos voluntaris no són casos aïllats i conclou: “Hem detectat que el voluntariat de socors té molt present tot el tema social. Hi ha més consciència de les necessitats socials”.

Nova línia de distribució de producte fresc

 
La Creu Roja a Catalunya ha adquirit un camió frigorífic que permetrà la creació d'una línia de repartiment eficaç de producte fresc i congelat destinat a persones en situació de vulnerabilitat. 
 
La compra d'aquest vehicle ha estat possible gràcies a una subvenció de l'Obra Social Fundació “La Caixa” per valor de 24.000 euros, amb els quals també és previst que s'adquireixi abans que acabi l'any una cambra frigorífica per emmagatzemar els aliments. 
 
Aquesta adquisició de la Plataforma Logística Humanitària de la Creu Roja a Catalunya té com a pedra angular la participació d'assemblees locals qui, a través de voluntariat acreditat amb el títol de manipulació d'aliments, lliuraran els diferents productes alimentaris a les persones en situació de vulnerabilitat social. 
 
De moment, la distribució de productes frescos i congelats compta ja amb la participació de diferents assemblees de la Creu Roja al territori com la de Terrassa, la de Vic o la de Girona, encara que està previst que s'incorporin moltes més en els propers mesos.

Zona Creu Roja, nous socis i sòcies i molt propers

La Creu Roja ha posat en marxa la setena edició de la campanya Zona Creu Roja (Zona CR), una iniciativa anual que pretén promoure la captació de socis i sòcies entre el personal de l’entitat i el seu entorn familiar, laboral i social.

La campanya, que es desenvolupa entre octubre i desembre, té per primera vegada un objectiu finalista. Durant el primer any, el 55% de la quota de cada nou soci anirà destinada al Programa d’emergència de suport a l’alimentació infantil, un projecte que la Creu Roja desenvolupa conjuntament amb Càritas per ajudar a cobrir la quota de menjador escolar d’infants en situació vulnerable. 

Segons el primer estudi de l’Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja a Catalunya (juliol de 2011), fins a 1 de cada 4 famílies en situació de dificultat tenen problemes per pagar la quota del menjador dels seus fills i filles, i 1 de cada 3 tampoc no els pot donar ni carn ni peix almenys un cop per setmana. 
 
Enfront d’aquesta situació, el programa conjunt de la Creu Roja i Càritas cobrirà el 50% del cost del menjador escolar de prop de 500 infants durant tot el curs escolar, tot i que, en casos excepcionals, se’n finançaran percentatges superiors fins arribar al 100%. 
 
Aquest projecte està finançat principalment per fons recollits per la Marató per la Pobresa de TV3, però, tant la Creu Roja com Càritas, també hi destinen fons propis, com els que representarà la campanya Zona CR. 

La situació de la infància vulnerable a Catalunya

Quan la crisi sacseja l’economia familiar, els infants són els que més en pateixen les conseqüències. Això és el que es va poder constatar a la XVI edició del Fòrum de la FEDAIA, celebrat a Barcelona entre el 18 i el 19 d'octubre. Durant la trobada, es va voler posar èmfasi en el paper que juguen les polítiques públiques en la reducció de la pobresa infantil i en com repercuteixen en la salut física i mental dels infants i els adolescents el fet de viure sota el llindar de la pobresa.

Actualment, segons dades de l’Enquesta de Condicions de Vida i Hàbits de la Població de la Diputació de Barcelona i l’Idescat, el 28% dels infants catalans viu sota el llindar de la pobresa. Altres estudis com el de la FEDAIA constaten que les entitats socials atenen més infants amb una mancança de les necessitats més bàsiques com són la correcta alimentació, el material escolar o la roba apropiada. Es tracta, malauradament, d’un fet cada cop més visible que pateixen moltes famílies arreu del país, després de 5 anys de crisi sostinguda.

La Creu Roja treballa per protegir els drets de la infància, incidir en els contextos de pobresa infantil a través d'iniciatives comunitàries d'intervenció familiar, repartir ajuda material (distribució d'aliments, material escolar, material d'higiene personal i de la llar...) i oferir suport socioeducatiu a aquest infants. A Catalunya, més de 80.000 nens i nenes han rebut suport bàsic de la Creu Roja des de principis d’any. Darrerament, la Creu Roja també ha iniciat un programa per ajudar a cobrir la quota del servei de menjador d’infants en situació de vulnerabilitat arreu de Catalunya.

En motiu del Dia Universal dels Drets de la Infància, celebrat el passat 20 de novembre, la Creu Roja mostra la seva preocupació per la situació de vulnerabilitat de la infància davant del context de crisi socioeconòmica. El 20 de novembre es va commemorar la data en què l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Declaració dels Drets dels Nens de 1959 i la Convenció sobre els Drets del Nen de 1989.

El Programa d’Aliments, ara més necessari que mai

D’aquí a poc més d’un any, el pressupost del Programa d’Aliments de la Unió Europea (UE) es podria reduir en prop de 357 milions d’euros anuals, una reducció que preocupa especialment la Creu Roja. Contràriament a això, l’entitat aposta per reforçar aquest tipus d’ajut davant de l’augment de les persones que es troben en situació de vulnerabilitat.

El Programa d’Aliments va començar a perillar a principis de 2011, quan el Tribunal de Justícia de la UE va prohibir que es financés amb fons de la Política Agrària Comuna (PAC) - els pressupostos comunitaris amb què s’ha finançat el programa des dels seus orígens-, arran d’una demanda liderada per països com Alemanya o Suècia. Finalment, es va prorrogar dos anys l’actual sistema, amb la condició de trobar una alternativa abans de 2014, quan el programa es començarà a finançar amb fons de les polítiques de cohesió. Però, coincidint amb aquest canvi d’encaix, està previst que també baixin les partides assignades al programa.

A l’espera d’una solució definitiva, la Creu Roja segueix a hores d’ara repartint ajuda alimentària en el marc de la segona fase del Programa d’Aliments de 2012. Entre novembre i desembre, està repartint 1.986.710,585 kg d’aliments a 151.172 persones arreu de Catalunya, de les quals 36.807 són infants.

Com a gestora del programa, la Creu Roja reparteix aliments entre les entitats adherides al projecte (487), les quals al seu torn fan el repartiment directe entre els beneficiaris. Entre aquestes entitats, també hi ha assemblees locals i comarcals de la Creu Roja, on 861 persones estan col·laborant voluntàriament en el repartiment d’aliments.

“Ens fem grans, creixem entre tots”

“Ens fem grans, creixem entre tots” és la proposta de Creu Roja Joventut i l’àmbit de Gent Gran de la Creu Roja per promoure l’envelliment actiu i la relació entre joves i grans. Aquesta campanya, subvencionada per la Generalitat de Catalunya, pretén fomentar el debat i l’intercanvi d’experiències entre gent gran i persones joves, a més de difondre bones pràctiques. De la mateix manera, es vol recordar que les relacions entre persones de diferents franges d’edat són una font d’enriquiment social i cultural que potencien principis com la diversitat, la tolerància, el respecte, la cooperació i la solidaritat, entre d’altres.

Amb la crisi, la solidaritat entre gent gran i gent jove ha augmentat. Per exemple, cal destacar el fet que 3 de cada 10 persones grans ha començat a ajudar algun familiar en els darrers dos anys, sovint persones més joves que s’han quedat sense feina, segons el 3er estudi de l’Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja a Catalunya (juliol 2012). És en aquest context en el qual s’emmarca la campanya.

Durant aquesta campanya, es realitzaran dos tipus d’activitats a 22 municipis repartits per tot el territori, i amb l’ajut de 130 persones voluntàries de l’entitat humanitària. D’una banda, es faran accions de sensibilització com ara xerrades i tallers on poder combatre visions estereotipades sobre el jovent i sobre la gent gran. D’altra banda, es duran a terme activitats d’intercanvi d’experiències on s’explicaran vivències sobre com eren els pobles i ciutats abans, quins són els nous usos de l’espai urbà, els antics oficis enfront de les ocupacions més modernes, l’impacte social d’Internet i les xarxes socials o la transmissió de receptes de grans a joves, entre altres temes. 

22 municipis participants
A la campanya hi participen 22 municipis d’arreu de Catalunya, com són: Badalona, Berga, Caldes de Montbui, Palau Solità i Plegamans, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, el Masnou, Esplugues de Llobregat, Manresa, Martorell, Sant Just Desvern, Terrassa, Tordera, Girona, Palamós, Salt, Torroella de Montgrí, Balaguer, Lleida, Tarragona, Valls i Vila-seca.

El reportatge

Dones i homes, igualment afectats per la crisi?

A casa de la Jenny, no entra cap font d’ingressos. Tant ella com el seu marit estan a l’atur i, el darrer mes de setembre, ell va perdre l’única prestació que els hi quedava, l’ajuda estatal de 400 euros. La parella, que viu amb els seus dos fills a Girona, tampoc no pot pagar la hipoteca del seu pis des de fa un any.

D’origen hondureny, la família va arribar a Catalunya fa uns 10 anys a la recerca de feina. El seu marit, que té experiència en el sector de la construcció i de l’hostaleria, va perdre la seva darrera feina fa dos anys i ella mai no ha tingut una feina estable a Catalunya, tot i que sí que ha treballat temporalment en serveis de neteja o com a cuidadora de gent gran. 

En canvi, la Jenny sí que intenta ara inserir-se al mercat de treball, per la qual cosa va accedir al programa d’ocupació Activa’t de la Creu Roja a Girona el darrer mes de setembre (a la foto, la Jenny en un taller del programa Activa't), després d’haver mantingut un contacte previ amb la Creu Roja com a receptora d’ajuda alimentària o joguines per als seus fills.  El programa Activa't consta de diferents tallers d'empoderamient per a les dones, durante els quals les participants han realizat recentment guarniments nadalencs amb material reciclat (a la foto, la Jenny subjectant un d'aquests guarniments).

Jenny: “Jo sóc més tranquil·la, ell està agafant més depressió"

Malgrat les dificultats que travessa la seva família, la Jenny, s’esforça a encarar el futur amb optimisme. Tot i això, explica que el seu marit no manté aquesta mateixa actitud: “Jo sóc més tranquil·la, ell està agafant més depressió, es preocupa molt per les factures i està més baix d’ànims”.

La reacció de dones i homes també és diferent quan s’enfronten a processos de desnonament, segons els activistes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau i Adrià Alemany. En el seu llibre “Vides Hipotecades”, asseguren que els homes viuen la pèrdua de la capacitat econòmica i de l’estatus social “com un fracàs personal que ensorra la seva identitat”, les “ho entomen como una realitat que cal afrontar de la manera més pràctica”.

També comparteix aquesta reflexió Lina Gálvez, catedràtica d’Història i Institucions Econòmiques de la Universitat Pablo Olavide de Sevilla. Gálvez va impartir una conferència sobre l’impacte de la crisi amb perspectiva de gènere en la 3a edició de les jornades “Dones al segle XXI”, organitzades per la Creu Roja a Girona el 29 de novembre a l’Espai Caixa Fòrum de Girona. 

L’Estat espanyol, entre els països on més ha augmentat la desigualtat entre dones i homes durant l’últim any

L’experta també va alertar que se sortirà de la crisi amb una “societat més desigual” tant entre entre dones i homes com entre els sectors més rics i més pobres de la població. En aquest sentit, va explicar que l’Estat espanyol - on ja abans de la crisi econòmica la diferència salarial entre dones i homes supera el 20% - és el segon país de la UE que més posicions ha baixat en el rànquing d’igualtat de gènere del Word Economic Forum (The Global Gender Gap Report) entre 2011 i 2012. Concretament, ha baixat de la posició 12 a la 26, un descens només superat per Grècia, que ha passat del lloc 56 al 82.

A causa de la crisi econòmica, “s’intensifica el treball femení remunerat i no remunerat - explica Gálvez. Pel que fa al treball remunerat, l’experta explica que moltes dones que fins ara no eren actives al mercat de treball estan intentant ara cercar feina per primera vegada “per arreglar la situació familiar”, com en el cas de la Jenny. En aquest sentit, el VI Informe del Perfil de la Dona Treball Treballadora de la Fundació Adecco (març de 2012) indica que, des de l’any 2009, 465.500 de dones han canviat el treball domèstic per una feina remunerada arreu de l’Estat.

Les dones carreguen amb més treball domèstic arran de la crisi

Pel que al treball no remunerat, Gálvez assenyala que les dones tornen a carregar amb més tasques domèstiques i de cura en aquests moments:  “Si cauen els ingressos familiars i baixa la despesa social, com que les famílies no poden comprar serveis al mercat, són elles les que principalment carreguen amb això”.

“No col·laboren més a casa els homes” encara que estiguin a l’atur” - corrobora la Hanane, una altra participant dels programes d’ocupació de la Creu Roja a Girona de només 18 anys. La Hanane conviu amb el seu pare, la seva mare i dos germans i cap dels cinc té feina en aquests moments. Abans de l’arribada de la crisi, el seu pare treballava a la construcció i el seu germà gran, en un forn, però tots dos van perdre la feina i, actualment, la família només compta amb una prestació dels 400 euros (del pare), dels quals 300 els destinen al lloguer del pis.

Les dificultats econòmiques de la seva família van portar la Hanane a  abandonar prematurament l’institut per buscar feina, tot i que actualment estudia en una escola d’adults i l’any passat va fer un curs per formar-se en atenció al client.  Des del darrer mes de setembre, la Hanane també participa al programa d’ocupació “Tu pots”, que la Creu Roja ha posat en marxa enguany amb fons propis per millorar l’ocupabilitat de dones en situació de dificultat, algunes de les quals també reben ajuda alimentària i bàsica.

Majoria de dones en projectes de lluita contra la crisi de la Creu Roja

Com la Hanane i la Jenny, la majoria de participants dels programes d’ocupació són dones, tot i que, a diferència del “Tu pots”, molts d’aquests itineraris d’inserció laboral estan adreçats a persones en vulnerabilitat d’ambdós sexes. Durant el 2012, , han participat en aquests programes fins a 1.697 persones, de les quals el 60% són dones, i 3 de cada 10 han trobat feina.

També es registra majoria femenina en molts dels projectes que la Creu Roja més adreçats a pal·liar l’impacte social de la crisi econòmica. Un altre exemple són els lots amb productes de primera necessitat que la Creu Roja està distribuint entre les persones grans en situació de vulnerabilitat. Des de principis d’any, s’han repartit aquests lots a 1.360 persones grans, de les quals 967 (71,10%) són dones i 393 (28,9%) homes.

La Creu Roja també ha constatat majors graus de precarietat entre les famílies monoparentals, que acostumen a encapçalar les dones. Així ho ha detectat en  el Programa d’emergència de suport a l’alimentació, un projecte que la Creu Roja ha iniciat aquest mes de novembre per ajudar a cobrir la quota del servei de  menjador escolar d’infants en situació vulnerable, finançat amb fons recollits a la Marató per la Pobresa de TV3. Inicialment, el programa arribarà a 250 nens i nenes - tot i que posteriorment l’entitat vol ampliar aquesta xifra amb fons propis- i, el 56% dels infants que ja han començat a rebre l’ajuda pertanyen a famílies monoparentals, majoritàriament formades per una dona i dos fills.

A diferència de l’inici de la crisi, ara es perden més llocs de treball entre les dones

En aquest sentit, Lina Gálvez alerta que la xacra de l’atur està afectant amb especial intensitat les dones en aquests moments. Arreu de l’Estat, la taxa d’atur femenina (25,41%) ja supera la masculina (24,68%), segons dades de l’última l’Enquesta de Població Activa (EPA), corresponent al tercer trimestre de 2012. Tot i això, en el cas de Catalunya, passa a la inversa i la taxa d’atur de les dones és del 22,26%, enfront del 22,82% dels homes, una diferència que Gálvez va atribuir al fet que els sectors econòmics amb més presència de dones tenen un major pes a Catalunya que a la resta de l’Estat.

“A les últimes EPA, la feina que és perd era feina prèviament estable i en el sector públic i això afecta especialment les dones” – assegura l’experta, que aclareix que les dones són majoria al sector públic, perquè ofereix millors condicions de conciliació de la vida laboral i familiar i el sistema per accedir-hi és més meritocràtic (per oposició).

A més, Gálvez va afegir que el creixement de l’atur femení i l’empitjorament de les condicions laborals de les dones també va en detriment del benestar de la infància: “El consum de dones i homes és diferent i més familiar. Tot el que sigui disminuir possibilitats d’ocupació de les dones està repercutint en el benestar de la infància”.

Per això, l’experta va advertir que qualsevol mesura que afecti les condicions laborals i econòmiques de les dones pot perjudicar el conjunt dels nuclis familiars. Complementava una reflexió expressada moments abans pel coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist - també ponent de les jornades-, en què alertava que qualsevol decisió política que afectés les pensions podia anar en detriment del benestar de les famílies. Fins a 3 de cada 10 persones grans han començat a ajudar els seus fills i familiars els darrers dos anys, segons el 3er estudi de l’Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja a Catalunya, pel qual es van realitzar 674 enquestes, el 75% de les quals a dones.

Dades com aquestes evidencien que és fonamental incorporar la perspectiva de gènere a l’hora d’analitzar l’impacte social de la crisi econòmica sobre qualsevol sector social (joves, persones de mitjana, gent gran...) i que, com vam compartir tots els ponents de les jornades de la Creu Roja a Girona, és fonamental tenir-la en compte per dissenyar respostes adequades als moments de crisi que estem vivint. 

L'entrevista

Denis Dergic. Quan era nen va rebre joguines per part de la Creu Roja

 

Perfil
 

Fa 20 anys va començar la campanya de joguines de la Creu Roja. Igualada va ser la primera ciutat on es va fer i en Denis va ser un dels nens que quan era petit les va rebre. Ara amb 18 anys ho recorda amb molt afecte i la seva relació amb la Creu Roja segueix vigent avui dia.
 

Els seus pares van arribar fugint de la Guerra de Bòsnia i van haver de tornar a començar en una nova ciutat. Els començaments no van ser fàcils, però amb el suport de la Creu Roja a Igualada i el seu esforç ara en Denis està integrat i cursa una carrera universitària.
 

 

 

Programa destacat

Beques menjador. Garantia d'una alimentació equilibrada

Bona pràctica

Títol
 • Tió generós
Pla / Programa
 • Iniciativa artística i tradicional  contra la pobresa infantil
Beneficiaris
 • Tots els fons recollits en aquesta iniciativa es destinaran íntegrament als projectes d’ajut bàsic a la infància que realitza la Creu Roja arreu del territori, com ara la distribució d’aliments, d’ajuts escolars, o el suport en l’alimentació infantil als menjadors escolars.
Objectius
 • El Tió generós es proposa tres objectius. El primer i més important és aconseguir fons per als programes d'infants de la Creu Roja, el segon és fer-ho de forma molt visible per als nens i nenes, fent que coneguin i s'acostumin a ser solidaris i, per acabar, divulgar la figura del tió com a element de la cultura nadalenca catalana. 
Activitats
 • Hi haurà una exposició activa amb informació relacionada, al centre comercial les Glòries. Dins del conjunt de l’exposició, els visitants podran conèixer l’origen de la festa, les cançons i tots els aspectes que van lligats a la figura del Tió.
Descripció

 

 • Nou artistes catalans de renom participen en la iniciativa solidària fent  una reinterpretació d’aquest element de la tradició popular catalana. Per a més informació, es pot consultar el lloc web www.tiogeneros.cat

 

Tió presentat per Flavio Morais 

Finançament
 • És una iniciativa endegada i finançada per la companyia americana Veredictas Internacional dins del seu àmbit de responsabilitat social, en col·laboració amb la Creu Roja a Catalunya i el Centre Comercial Les Glòries.

Seguiment indicadors crisi

 • Programa d'Aliments de la Unió Europea
 • Kits de suport social
 • Enquesta de Població Activa del 3r trimestre de 2012
 • Generalitat de Catalunya
 • Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social

Recull de premsa

Publicacions, estudis i estadístiques

La CaixaInforme Mensual La Caixa Desembre 2012
Intermón OxfamCrisi, desigualtat i pobresa
INEEPA tercer trimestre de 2012
CCOOLes dones en el mercat de treball a Catalunya
"Obra Social" La CaixaCrisi i Fractura Social a Europa: causes i efectes a Espanya
INEEnquesta de Condicions Vida 2012 (dades provisionals)
INEEnquesta de Pressupostos Familiars 2011
CCOOTreballadors pobres i empobriment a Espanya
© 2012 CREU ROJA