Logo Creu Roja
català  español | Contacte | RSS
Accès restringit     
Imatge il·lustrativa web
 
Fes-te´n voluntari

Col·labora

Fes t'en soci

Butlletí Informatiu > El reportatge
Dones i homes, igualment afectats per la crisi?

A casa de la Jenny, no entra cap font d’ingressos. Tant ella com el seu marit estan a l’atur i, el darrer mes de setembre, ell va perdre l’única prestació que els hi quedava, l’ajuda estatal de 400 euros. La parella, que viu amb els seus dos fills a Girona, tampoc no pot pagar la hipoteca del seu pis des de fa un any.

D’origen hondureny, la família va arribar a Catalunya fa uns 10 anys a la recerca de feina. El seu marit, que té experiència en el sector de la construcció i de l’hostaleria, va perdre la seva darrera feina fa dos anys i ella mai no ha tingut una feina estable a Catalunya, tot i que sí que ha treballat temporalment en serveis de neteja o com a cuidadora de gent gran. 

En canvi, la Jenny sí que intenta ara inserir-se al mercat de treball, per la qual cosa va accedir al programa d’ocupació Activa’t de la Creu Roja a Girona el darrer mes de setembre (a la foto, la Jenny en un taller del programa Activa't), després d’haver mantingut un contacte previ amb la Creu Roja com a receptora d’ajuda alimentària o joguines per als seus fills.  El programa Activa't consta de diferents tallers d'empoderamient per a les dones, durante els quals les participants han realizat recentment guarniments nadalencs amb material reciclat (a la foto, la Jenny subjectant un d'aquests guarniments).

Jenny: “Jo sóc més tranquil·la, ell està agafant més depressió"

Malgrat les dificultats que travessa la seva família, la Jenny, s’esforça a encarar el futur amb optimisme. Tot i això, explica que el seu marit no manté aquesta mateixa actitud: “Jo sóc més tranquil·la, ell està agafant més depressió, es preocupa molt per les factures i està més baix d’ànims”.

La reacció de dones i homes també és diferent quan s’enfronten a processos de desnonament, segons els activistes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau i Adrià Alemany. En el seu llibre “Vides Hipotecades”, asseguren que els homes viuen la pèrdua de la capacitat econòmica i de l’estatus social “com un fracàs personal que ensorra la seva identitat”, les “ho entomen como una realitat que cal afrontar de la manera més pràctica”.

També comparteix aquesta reflexió Lina Gálvez, catedràtica d’Història i Institucions Econòmiques de la Universitat Pablo Olavide de Sevilla. Gálvez va impartir una conferència sobre l’impacte de la crisi amb perspectiva de gènere en la 3a edició de les jornades “Dones al segle XXI”, organitzades per la Creu Roja a Girona el 29 de novembre a l’Espai Caixa Fòrum de Girona. 

L’Estat espanyol, entre els països on més ha augmentat la desigualtat entre dones i homes durant l’últim any

L’experta també va alertar que se sortirà de la crisi amb una “societat més desigual” tant entre entre dones i homes com entre els sectors més rics i més pobres de la població. En aquest sentit, va explicar que l’Estat espanyol - on ja abans de la crisi econòmica la diferència salarial entre dones i homes supera el 20% - és el segon país de la UE que més posicions ha baixat en el rànquing d’igualtat de gènere del Word Economic Forum (The Global Gender Gap Report) entre 2011 i 2012. Concretament, ha baixat de la posició 12 a la 26, un descens només superat per Grècia, que ha passat del lloc 56 al 82.

A causa de la crisi econòmica, “s’intensifica el treball femení remunerat i no remunerat - explica Gálvez. Pel que fa al treball remunerat, l’experta explica que moltes dones que fins ara no eren actives al mercat de treball estan intentant ara cercar feina per primera vegada “per arreglar la situació familiar”, com en el cas de la Jenny. En aquest sentit, el VI Informe del Perfil de la Dona Treball Treballadora de la Fundació Adecco (març de 2012) indica que, des de l’any 2009, 465.500 de dones han canviat el treball domèstic per una feina remunerada arreu de l’Estat.

Les dones carreguen amb més treball domèstic arran de la crisi

Pel que al treball no remunerat, Gálvez assenyala que les dones tornen a carregar amb més tasques domèstiques i de cura en aquests moments:  “Si cauen els ingressos familiars i baixa la despesa social, com que les famílies no poden comprar serveis al mercat, són elles les que principalment carreguen amb això”.

“No col·laboren més a casa els homes” encara que estiguin a l’atur” - corrobora la Hanane, una altra participant dels programes d’ocupació de la Creu Roja a Girona de només 18 anys. La Hanane conviu amb el seu pare, la seva mare i dos germans i cap dels cinc té feina en aquests moments. Abans de l’arribada de la crisi, el seu pare treballava a la construcció i el seu germà gran, en un forn, però tots dos van perdre la feina i, actualment, la família només compta amb una prestació dels 400 euros (del pare), dels quals 300 els destinen al lloguer del pis.

Les dificultats econòmiques de la seva família van portar la Hanane a  abandonar prematurament l’institut per buscar feina, tot i que actualment estudia en una escola d’adults i l’any passat va fer un curs per formar-se en atenció al client.  Des del darrer mes de setembre, la Hanane també participa al programa d’ocupació “Tu pots”, que la Creu Roja ha posat en marxa enguany amb fons propis per millorar l’ocupabilitat de dones en situació de dificultat, algunes de les quals també reben ajuda alimentària i bàsica.

Majoria de dones en projectes de lluita contra la crisi de la Creu Roja

Com la Hanane i la Jenny, la majoria de participants dels programes d’ocupació són dones, tot i que, a diferència del “Tu pots”, molts d’aquests itineraris d’inserció laboral estan adreçats a persones en vulnerabilitat d’ambdós sexes. Durant el 2012, , han participat en aquests programes fins a 1.697 persones, de les quals el 60% són dones, i 3 de cada 10 han trobat feina.

També es registra majoria femenina en molts dels projectes que la Creu Roja més adreçats a pal·liar l’impacte social de la crisi econòmica. Un altre exemple són els lots amb productes de primera necessitat que la Creu Roja està distribuint entre les persones grans en situació de vulnerabilitat. Des de principis d’any, s’han repartit aquests lots a 1.360 persones grans, de les quals 967 (71,10%) són dones i 393 (28,9%) homes.

La Creu Roja també ha constatat majors graus de precarietat entre les famílies monoparentals, que acostumen a encapçalar les dones. Així ho ha detectat en  el Programa d’emergència de suport a l’alimentació, un projecte que la Creu Roja ha iniciat aquest mes de novembre per ajudar a cobrir la quota del servei de  menjador escolar d’infants en situació vulnerable, finançat amb fons recollits a la Marató per la Pobresa de TV3. Inicialment, el programa arribarà a 250 nens i nenes - tot i que posteriorment l’entitat vol ampliar aquesta xifra amb fons propis- i, el 56% dels infants que ja han començat a rebre l’ajuda pertanyen a famílies monoparentals, majoritàriament formades per una dona i dos fills.

A diferència de l’inici de la crisi, ara es perden més llocs de treball entre les dones

En aquest sentit, Lina Gálvez alerta que la xacra de l’atur està afectant amb especial intensitat les dones en aquests moments. Arreu de l’Estat, la taxa d’atur femenina (25,41%) ja supera la masculina (24,68%), segons dades de l’última l’Enquesta de Població Activa (EPA), corresponent al tercer trimestre de 2012. Tot i això, en el cas de Catalunya, passa a la inversa i la taxa d’atur de les dones és del 22,26%, enfront del 22,82% dels homes, una diferència que Gálvez va atribuir al fet que els sectors econòmics amb més presència de dones tenen un major pes a Catalunya que a la resta de l’Estat.

“A les últimes EPA, la feina que és perd era feina prèviament estable i en el sector públic i això afecta especialment les dones” – assegura l’experta, que aclareix que les dones són majoria al sector públic, perquè ofereix millors condicions de conciliació de la vida laboral i familiar i el sistema per accedir-hi és més meritocràtic (per oposició).

A més, Gálvez va afegir que el creixement de l’atur femení i l’empitjorament de les condicions laborals de les dones també va en detriment del benestar de la infància: “El consum de dones i homes és diferent i més familiar. Tot el que sigui disminuir possibilitats d’ocupació de les dones està repercutint en el benestar de la infància”.

Per això, l’experta va advertir que qualsevol mesura que afecti les condicions laborals i econòmiques de les dones pot perjudicar el conjunt dels nuclis familiars. Complementava una reflexió expressada moments abans pel coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist - també ponent de les jornades-, en què alertava que qualsevol decisió política que afectés les pensions podia anar en detriment del benestar de les famílies. Fins a 3 de cada 10 persones grans han començat a ajudar els seus fills i familiars els darrers dos anys, segons el 3er estudi de l’Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja a Catalunya, pel qual es van realitzar 674 enquestes, el 75% de les quals a dones.

Dades com aquestes evidencien que és fonamental incorporar la perspectiva de gènere a l’hora d’analitzar l’impacte social de la crisi econòmica sobre qualsevol sector social (joves, persones de mitjana, gent gran...) i que, com vam compartir tots els ponents de les jornades de la Creu Roja a Girona, és fonamental tenir-la en compte per dissenyar respostes adequades als moments de crisi que estem vivint. 

Tornar a Butlletí

¡CSS Vàlid!

Logo Creu Roja amb lema 'Cada cop més a prop de les persones'
Avís legal | © 2017 Creu Roja
Web optimitzada per a 1024*800px amb navegadors IE7 o superior, FF3 o superior i Chrome