Logo Creu Roja
català  español | Contacte | RSS
Accès restringit     
Imatge il·lustrativa web
 
Fes-te´n voluntari

Col·labora

Fes t'en soci

Butlletí Informatiu > Actualitat > Notícies
De l’emergència sanitària a l’emergència social

Des de ben jove, la Lourdes Tecchia està col·laborant amb la Creu Roja, ja que, amb només 15 anys, va entrar a formar part d’un grup de joves de l’entitat a Tàrrega. Primer en aquesta localitat i després a Lleida, la Lourdes, que actualment té 21 anys, ha participat sobretot en serveis preventius de socors i emergències, a més de col·laborar en el projecte d’infància hospitalitzada per amenitzar l’estada en centres hospitalaris dels nens i nenes que hi estan ingressats.

No va ser fins el 2010 que la Lourdes va decidir involucrar-se en projectes més adreçats a ajudar les persones amb dificultats socials i econòmiques i en resumeix així els motius: “Hi ha més necessitat que abans, perquè hi ha un volum major de gent que necessita ajuda”. A hores d’ara, aquesta voluntària segueix desenvolupant serveis preventius, però, gairebé cada setmana, participa en activitats socials com ara repartiments d’aliments o serveis de reforç escolar, a més de col·laborar amb la campanya de joguines durant el període nadalenc.

Creix prop del 29% el voluntariat social de la Creu Roja

Com la Lourdes, moltes persones s’han decidit a col·laborar voluntàriament en projectes socials davant de l’augment de persones que passen per dificultats socials i econòmiques en aquests moments. Tant és així que, durant el darrer any, han crescut un 28,58% les places d’acció voluntària dels programes d’intervenció social de la Creu Roja. Actualment, els projectes d’intervenció social de l’entitat compten amb 10.825 places d’acció voluntària, enfront de les 8.419 de fa un any.

El nombre de persones voluntàries no ha augmentat de forma equivalent – perquè hi ha voluntaris que desenvolupen més d’una activitat i ocupen més d’una plaça d’acció voluntària -, però està experimentat igualment una tendència a l’alça. Des de principis d’any, el voluntariat de l’entitat ha crescut en 729 persones arreu de Catalunya i ja suma 17.982 membres en tots els seus àmbits d’intervenció.

Molts dels nous voluntaris també estan col·laborant en els projectes que la Creu Roja ha reforçat o posat en marxa des que va començar la crisi, com ara repartiments d’aliments o productes de primera necessitat o projectes adreçats a combatre la pobresa entre la infància, un dels col·lectius prioritaris per a l’entitat en aquests moments. Des de principis d’any, la Creu Roja ha repartit lots amb productes bàsics a 207.263 persones, de les quals prop de 60.000 també són nens i nenes, a més d’iniciar dos nous projectes adreçats als més petits: un programa de distribució d’ajudes per a material i vestuari escolar i un altre per cobrir les quotes del menjador escolar.

Voluntariat de socors col·labora en l’atenció de persones sense sostre a Manresa
A més, aquest hivern, també és previst que la Creu Roja reforci les seves actuacions per combatre els efectes del fred entre els col·lectius més vulnerables com la gent gran o les persones sense sostre. Quan més baixen les temperatures, en molts municipis, la Creu Roja activa dispositius per rastrejar els carrers i derivar les persones sense sostre a albergs habilitats per acollir-los, o bé distribuir-los aigua, mantes i begudes calentes.

Ha estat a través de dispositius d’aquest tipus - que combinen elements d’atenció sanitària i social - que l’assemblea local de Manresa ha aconseguit vincular persones que tradicionalment col·laboraven amb serveis de socors a una activitat de caire més social. Aquest és el cas del Jordi Díaz, de 34 anys, i el Jordi Heras, de 33, voluntaris de l’assemblea de Manresa, que es van involucrar per primera vegada l’hivern passat en un recompte de persones sostre -en què es van comptabilitzar més d’un centenar de persones en aquesta situació- i en actuacions per pal·liar els efectes del fred entre aquest col·lectiu.

Jordi Díaz: “No pensava que hi hagués tanta gent sense sostre. Pensava que hi hauria crisi, però no pensava que hi hagués tanta”.

Tots dos van entrar a la Creu Roja pel seu interès en l’àmbit del socors i les emergències i, inicialment, van participar sobretot en serveis preventius. Però, davant de les creixents necessitats socials,  van decidir incorporar-se posteriorment al projecte de la Creu Roja per atendre les persones sense sostre de Manresa, un col·lectiu que també ha anat a l’alça darrerament. En aquest sentit, el Jordi Díaz, que és voluntari de la Creu Roja des de 2010, assegura: “No pensava que hi hagués tanta gent sense sostre. Pensava que hi hauria crisi, però no pensava que hi hagués tanta”.

Va ser justament l’impacte social de la crisi el que va portar al Jordi Heras a col·laborar en les tasques de seguiment de les persones sense sostre que l’assemblea de Manresa també realitza al llarg de tot l’any. Quatre mesos després d’incorporar-se com a voluntari de la Creu Roja a principis d’any, el Jordi va començar a elaborar informes sobre les persones identificades al carrer.

Segons la tècnica de la Creu Roja a Manresa, Alba Franch, les experiències d’aquests dos voluntaris no són casos aïllats i conclou: “Hem detectat que el voluntariat de socors té molt present tot el tema social. Hi ha més consciència de les necessitats socials”.

Tornar a Butlletí

¡CSS Vàlid!

Logo Creu Roja amb lema 'Cada cop més a prop de les persones'
Avís legal | © 2017 Creu Roja
Web optimitzada per a 1024*800px amb navegadors IE7 o superior, FF3 o superior i Chrome