Logo Creu Roja
català  español | Contacte | RSS
Accès restringit     
Imatge il·lustrativa web
 
Fes-te´n voluntari

Col·labora

Fes t'en soci

Butlletí Informatiu > Actualitat > Notícies
Millorant el benestar de les persones grans

La Isabel Aceituno, veïna de Caldes de Montbui, és una de les més de 1000 persones usuàries dels Kits de Suport Social per a la gent gran que la Creu Roja reparteix a persones de més de 65 anys en risc d’exclusió social a Catalunya, des de l’any 2011. Aquests kits, que inclouen productes alimentaris, d'higiene personal i bucodental i d'higiene de la llar, tenen com a objectiu garantir les necessitats alimentàries, higièniques i de consum bàsic a les persones que els reben, com ara la Isabel. Ella és receptora dels kits des del mes d’octubre, quan el servei sanitari del seu municipi va contactar amb la Creu Roja davant de la seva situació de vulnerabilitat social.

“Em vaig posar tan contenta quan vaig rebre els Kits de Suport Social que em saltaven les llàgrimes. Jo no havia vist això mai a la meva vida”, afirma la Isabel. Amb la seva pensió no contributiva de 300 euros mensuals i sense suport econòmic familiar, ella no podia fer front a totes les despeses i estava deixant de banda la seva alimentació. “Abans de rebre els kits de la Creu Roja, gairebé no menjava perquè no ho podia pagar i ara m’alimento millor”, comenta la usuària.

La gent gran és un dels col·lectius que s’està veient més afectat per la situació socioeconòmica actual, tal com reflecteix l’estudi L’impacte de la crisi en les persones grans de l’Observatori de Vulnerabilitat de la Creu Roja (Juliol 2012). Aquest estudi revela que el 68% dels usuaris dels programes de gent gran a Catalunya han vist disminuir els seus ingressos en els darrers dos anys i també la seva capacitat d’estalvi per l’encariment dels productes de consum.

Davant d’aquesta situació de creixent risc de vulnerabilitat social en aquest col·lectiu, la Creu Roja va posar en marxa el darrer any, dins del projecte anomenat VBellesa Activa, aquest repartiment de Kits de suport social per tal de garantir el benestar i alleugerir la situació econòmica a aquestes persones grans en perill d’exclusió com la Isabel.

“El menjar fa molta falta però també els productes de neteja són molt necessaris. Jo la meitat dels productes no els comprava perquè no arribava i la veritat és que amb aquest kit em vaig posar igual de contenta que amb el menjar” - assegura aquesta usuària de Caldes de Montbui.Nous kits, més benestar

Aquest mes de novembre, la Isabel i la resta d’usuaris dels Kits de suport social han rebut la primera comanda del nou format renovat de kits, més adequats a les demandes dels beneficiaris del programa de Gent Gran però mantenien la seva finalitat de cobrir les seves necessitats essencials.

“Aquest últim lliurament portava més varietat i quantitat de menjar i la veritat és que és un lot molt complert” - declara la Isabel. La nova comanda de kits cobrirà els dos últims mesos el Kit d’Aliments de 2012 i l’últim trimestre dels Kits d’Higiene Bucodental, el Kit de Higiene Personal, el Kit de Neteja de la Llar del mateix any i, a més, inclourà el Kit de Nadal. Aquest kit, d’un únic lliurament a l'any, inclou torró de xixona i de xocolata cruixent, figuretes de massapà, un paquet de confits, neules i una caixa de polvorons d’ametlla.

Els nous kits s’han dissenyat gràcies a les valoracions de més de 500 persones usuàries del servei i inclouen ara, com a novetat, més quantitat de productes alimentaris i nous aliments però també nous productes de neteja de la llar. D’altra banda, els productes d’higiene personal s’han integrat en un nou kit específic de lliurament trimestral, més ajustat a les necessitats dels seus beneficiaris.

Cada cop més a prop de les persones

El lliurament dels Kits de Suport Social va a càrrec del voluntariat de proximitat del territori, que aprofita l’ocasió per fer seguiment de la situació del beneficiaris i de la idoneïtat de l’ajuda. “L’Emilio és molt agradable. Sempre que ve em pregunta com estic i es queda una estoneta xerrant amb mi”, afirma la Isabel. L’Emilio és el voluntari encarregat del lliurament dels kits a l'assemblea de la Creu Roja a Caldes de Montbui-Palau Solità i Plegamans-Sant Feliu de Codines, que visita la Isabel un cop al mes. A més, ella també compta amb la visita gairebé diària de la Maria Carmen Maíllo, la voluntària de proximitat que ja s’ha convertit en una amiga per a ella, malgrat que es coneixen des de fa només un mes.

La Maria Carmen viu a prop de la Isabel i s’encarrega d’acompanyar-la quan ha de sortir al carrer i també de fer-li un seguiment. “La Isabel té el meu telèfon i sap que si necessita qualsevol cosa em pot trucar” - diu la voluntària. A més, habitualment ella li porta menjar calent i fruita perquè sap que la Isabel ho agraeix molt. “Jo cuino per a mi, per al meu fill i per a la Isabel. No em costa res porta-li una ració del que cuino i ella ho agraeix molt ja que no pot posar en marxa els fogons perquè gasten molta llum” - sosté la Maria Carmen. 

Aquest projecte de Kits de Suport Social del qual n’és usuària la Isabel va sorgir de l’experiència que la Creu Roja té en el repartiment d'ajuda en el panorama internacional. L’entitat humanitària va aprofitar aquesta experiència global per portar-la a l'àmbit local i poder arribar així a aquestes persones majors en risc de vulnerabilitat. 

El mes que ve, la Isabel i les més de 1.000 persones usuàries d’aquest servei tornaran a rebre els seus kits de suport Social de la mà del voluntariat de proximitat, com són l’Emilio i la Maria Carmen, contribuint a millorar el seu benestar amb aquests productes.

Tornar a Butlletí

¡CSS Vàlid!

Logo Creu Roja amb lema 'Cada cop més a prop de les persones'
Avís legal | © 2017 Creu Roja
Web optimitzada per a 1024*800px amb navegadors IE7 o superior, FF3 o superior i Chrome